کد خبر: ۳۸۵۶۸۱
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۱
سیستم‌های اطلاعاتی امنیتی در کشور (ایران) و سوریه از تحرکات در ادلب اطلاع داشتند و همه اطلاعات به دولت و ارتش سوریه منتقل شده بود. آنچه غافلگیرکننده بود یکی ناتوانی ارتش سوریه در مقابله با این حرکت بود و دوم سرعت تحولات. این غیرمنتظره بود و نه فقط برای ایران بلکه برای همه.

وزیر امور خارجه امشب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره تحولات سوریه با بیان اینکه هیچ وقت قرار نبوده جایگزین ارتش سوریه باشیم، گفت:‌ ارتش سوریه به نظر من بیشتر اسیر یک جنگ روانی شد تا جنگ واقعی در میدان.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه امشب (یکشنبه) ۱۸ آذرماه در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

به نوشته فارس، وی درباره تحولات اخیر در سوریه و این سؤال که آنچه الان در سوریه شاهدیم نتیجه توافق پشت صحنه یا نتیجه غافلگیری است؟ اظهار داشت: همه چیز روشن بود و هم تحلیل‌ها و اخبار دلالت می‌کرد چنین حرکتی رخ دهد.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: یک طراحی پشت صحنه‌ای از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی وجود دارد که محور مقاومت را دچار مشکلات پی در پی کند و این را می‌دانستیم. در پی تحولات غزه و لبنان طبیعی بود چنین حرکتی رخ دهد.

عراقچی ادامه داد: سیستم‌های اطلاعاتی امنیتی در کشور (ایران) و سوریه از تحرکات در ادلب اطلاع داشتند و همه اطلاعات به دولت و ارتش سوریه منتقل شده بود. آنچه غافلگیرکننده بود یکی ناتوانی ارتش سوریه در مقابله با این حرکت بود و دوم سرعت تحولات. این غیرمنتظره بود و نه فقط برای ایران بلکه برای همه.

وزیر خارجه با اشاره به حضورش در دوحه عنوان کرد: کشور‌هایی که در قطر حضور داشتند سوال اصلی برای همه این بود که چرا ارتش سوریه اینقدر سریع عقب نشینی کرد و مقاومت آن کوتاه بود. سرعت تحولات همه را دچار حیرت کرده بود.

عراقچی بیان کرد: بشار اسد در دیداری که من داشتم و بعد هم آقای لاریجانی دیدار داشت، خودش متعجب و گلایه‌مند از ارتش بود.

وی گفت: ارتش سوریه به نظر من بیشتر اسیر یک جنگ روانی شد تا جنگ واقعی در میدان.

وی درباره حضور داعش در سوریه اظهار داشت: ما به سوریه نیرو اعزام و با ارتش سوریه همراه شدیم و در عراق هم همین طور و موفق شدیم داعش را شکست دهیم. پیروزی بر داعش نتیجه دستاورد شهید سلیمانی بود و نیرو‌های مختلف را در عراق و سوریه بسیج کرد. وقتی داعش شکست خورد نیرو‌های ما که به درخواست دولت سوریه رفته بودند به درخواست دولت سوریه خارج شدند. تعدادی نیرو‌ها بودند که مسئولیت مستشاری داشتند.

عراقچی ادامه داد: مقوله سوم حمایت ما از دولت سوریه به ارتباط دولت سوریه با مردم خودش و گروه‌های معارض خودش مربوط می‌شود و ما در این خصوص دخالتی نداشتیم و همواره دولت سوریه را به گفتگو با مخالفان و یافتن راه‌حل سیاسی دعوت کرده بودیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: تشکیل روند آستانه مقدار زیادی در همین جهت است. ایران، روسیه و ترکیه روندی را درست کردند و دیروز آخرین جلسه آن را در دوحه داشتیم. تشکیل این روند برای این بود که این سه کشور به اصلاحات سیاسی در سوریه کمک کنند.

عراقچی بیان کرد: در ملاقات اخیر با بشار اسد توصیه‌های زیادی در خصوص ارتش داریم که ارتش سوریه نیاز به روحیه دارد و کاری بود که بشار اسد باید انجام می‌داد و دوم اینکه با مردم سوریه تعامل بیشتر صورت بگیرد. آنچه حکومت‌ها را حفظ می‌کند مردم هستند. مثل ایران که فقط اتکای ما به مردم ماست.

وزیر خارجه درباره روند آستانه بیان کرد: ایران، روسیه و ترکیه توافق کردند به مدیریت اوضاع کمک کنند و جلوی تنش‌ها گرفته شود و این سه کشور ضامن صلح و آرامش شدند. این روند بیش از ۱۰ سال گذشته موفق بوده است و موفق بود صلح و آرامش را در سوریه ایجاد کند.

وی گفت: این حملات اخیر که صورت گرفته خلاف روند آستانه بود.

 عراقچی اضافه کرد: یکی از اهداف روند آستانه این بود بعد از برقراری آرامش سه کشور کمک کردند به دولت و معارضان که گفت‌وگوی سیاسی شکل بگیرد و در ۱۰ سال گذشته به آرامی در این مسیر حرکت کردیم و به خوبی پیش نرفت و دولت اسد هم انعطاف کمی داشت و هم سرعت کمی در حرکت به این سمت داشت.

وزیر خارجه بیان کرد: ما در حد اینکه کمک‌های سیاسی و مشورت‌هایی را ارائه دهیم به دولت سوریه کمک می‌کردیم و این قسمت الان دچار مشکل شد و ارتش سوریه نتوانست اقدامی را صورت دهد.

وی تصریح کرد: هیچ وقت قرار نبوده جایگزین ارتش سوریه باشیم. حضور رسمی ما در سوریه برای مبارزه با داعش و حمایت از مقاومت بوده است.

رئیس دستگاه دیپلماسی درباره موضوع معارض مشروع گفت: این درخواست گروه آستانه بود. واقعیت این است که معارضان دولت سوریه از انواع و اقسام مختلف هستند. دیروز در روند آستانه تشویق کردیم به گفتگو‌های دولت با معارضان.

وی افزود: ایران همواره دولت اسد را تشویق کرده که وارد گفتگو با گروه‌های معارض شود و آنها در حکومت و دولت مشارکت داده شوند. در مسائل اجتماعی به آنها نقش داده شود. این حوزه خود بشار اسد بود.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به این سؤال که چطور شد به این سرعت این اتفاق افتاد؟ گفت: سرعت در نحوه عقب‌نشینی ارتش بود. ارتش نتوانست مقاومت کند و به سرعت صحنه را ترک کرد از جنبه‌های روانی قضیه بود.

وی افزود: ما دیروز در دوحه اجلاس روند آستانه را داشتیم. وزرای خارجه عربستان، عراق، اردن و مصر وقتی مطلع شدند چنین جلسه‌ای هست به سرعت خودشان را به دوحه رساندند و از ما خواستند که یک جلسه مشترک بین کشور‌های عضو روند آستانه و آنها به اضافه قطر باشد.

عراقچی گفت: ما دیشب ساعت ۸:۳۰ جلسه هشت کشور را داشتیم و در آنجا همه نسبت به تحولات سوریه نگرانی داشتند و این نگرانی بود که ایجاد شده بود که فروپاشی سوریه چه تبعات سنگینی برای منطقه خواهد داشت. اینکه نکند سوریه به سمت جنگ داخلی برود و به دولت ورشکسته و تجزیه داخلی پیش برود.

وی گفت:، چون سرعت تحولات همه را غافلگیر کرده بود. در بیانیه‌ای که داشتیم بر وحدت سوریه و تغییرناپذیری مرز‌های سوریه و اینکه سوریه نباید به محلی برای تروریست‌ها تبدیل شود و گفتگو بین دولت سوریه و معارضان شروع شود. این درخواست هشت کشور بود. سیر تحولات خیلی سریع بود.

عراقچی ادامه داد: این واقعیت صحنه بود. ما از توطئه‌ای که جریان داشت مطلع بودیم و از تحولات روی زمین که حتی چه تعداد نیرو آموزش داده شده بودند. ارتش سوریه لشکر گارد را به ادلب فرستاده بود.

وزیر خارجه گفت: هفته پیش این حرف‌ها با اسد مرور شد و خودش متأثر بود از این وضعیت. همان موقع شایعه شده بود که کودتا صورت گرفته است. سر راه فرودگاه به زیارت حضرت رقیه رفتم و به عنوان یک کار دیپلماسی عمومی به میان مردم رفتم. آن هم حرکتی بود که در سوریه مورد استقبال واقع شد.

وی گفت: نگرانی منطقه در قالب بیانیه بیان شد و آن نگرانی هنوز وجود دارد ما تحولات را رصد می‌کنیم.

وزیر خارجه بیان کرد: نگرانی ویژه‌ای ایران دارد و آن سوءاستفاده رژیم صهیونیستی است و از شب گذشته نیز تحرکاتی صورت گرفته است. باید نسبت به این تحولات هشدار داد و تا جایی که مطلعم گروه‌های مقاومت از نزدیک تحرکات رژیم صهیونیستی را رصد می‌کنند.

رئیس دستگاه دیپلماسی در خصوص پیش‌بینی‌اش برای جبهه مقاومت گفت: طبیعی است تاثیر می‌گیرد. جبهه مقاومت بیش از یک سال است که دوران سختی را گذرانده و یک مقاومت مثال زدنی را نشان داده است. هیچ کس باور نمی‌کرد رزمندگان فلسطینی در غزه ۱۴ ماه است هنوز مقاومت می‌کنند و اسرا را حفظ کردند و هنوز گوشه و کنار تلفات از رژیم می‌گیرند. حزب‌الله هم توانست خود را بازسازی کند و رژیم را به آتش‌بس مجبور کند.

وی گفت: چرا رژیم به آتش‌بس تن داد به دلیل تلفاتی که متحمل شدند و مجبور به آتش‌بس شدند.

عراقچی بیان کرد: مقاومت یک تفکر و مکتب است و فراز و نشیب هم زیاد دارد. حزب‌الله بار اول نبود که رهبرش را از دست داد.

وی گفت: فلسفه مقاومت ایستادگی و پایداری است. سوریه نقش مهمی در مقاومت داشت ولی اینگونه نیست که بدون سوریه مقاومت متوقف شود.

وزیر خارجه بیان کرد: مگر مسیر ارتباطی ما با یمن و غزه باز است؟ ولی یمن و غزه مقاومت می‌کنند.

عراقچی ادامه داد: مقاومت راه خود را پیدا می‌کند و یک آرمان است و یک جنگ کلاسیک نیست. آرمان مقدسی است که برای احقاق حق خود مبارزه می‌کند. ممکن است در مقطعی محدودیت‌هایی ایجاد شود. مقاومت توانسته راه خود را باز کند و نیرو‌ها و سلاح‌های خود را تامین کند.

وی بیان کرد: مقاومت یک مکتب و آرمان است که به مسیر خود ادامه می‌دهد.

این دیپلمات عالی‌رتبه ایرانی درباره نقض آتش‌بس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی اظهار داشت: مقاومت لبنان و حزب الله به اندازه کافی از تسلیحات و تجهیزات و امکانات برخوردار است که بیش از یک سال و دو سال هم مبارزه کند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین